Doe sociaal:

MKB-Banner-home

Lokale Gelderse economie nu

Sectoren binnen de economie van Gelderland die op dit moment ‘booming business’ zijn, hebben veel te maken met voedsel en gezondheid. Dit is rechtstreeks terug te vertalen naar de agrarische oorsprong van de provincie. Duurzaamheid vormt hierbij de leidraad. De economie wordt dan ook wel een ‘biobased economy’ genoemd. Verschillende innovatieclusters zijn opgezet, zoals Food Valley en Health Valley. Deze clusters vallen onder de noemer Triangle, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheden. Ook op het gebied van mode en energie- en milieutechnologie (KIEMT) is sprake van een samenwerking tussen verschillende regionale bedrijven en kennisinstellingen die samen marktgericht bezig zijn met vernieuwing. Deze netwerken zorgen voor regionale werkgelegenheid, niet alleen bij de bedrijven en instellingen zelf maar ook bij regionale toeleverende bedrijven.

Industrie

De vraag naar biomassa neemt over de hele wereld toe, voor Gelderland is dit een grote kans. Het grote buitengebied biedt genoeg ruimte voor verdere ontwikkeling van deze biobased economy. Daarnaast kent het landelijk gebied ook een hoge omgevingskwaliteit, die kansen biedt voor de toeristische sector.

De industrie blijft een belangrijke motor voor de Gelderse economie. De maakindustrie groeit, met name in de Achterhoek. Daarnaast doet de creatieve industrie in de steden het goed. Hierbij gaat het veelal om media en entertainment. De detailhandel is de afgelopen jaren blijven groeien. De economie van Gelderland is dus behoorlijk veelzijdig en heeft tegelijkertijd unieke aspecten waar kansen voor het oprapen liggen.

online

Ondernemer
Consumenten-knop