Doe sociaal:
Economische Groei Gelderland

ING: Volgend jaar goed jaar voor Gelderland

ING: Volgend jaar goed jaar voor Gelderland

Na een aantal erg moeizame jaren in Gelderland is 2013 het laatste jaar dat de economie in de provincie Gelderland krimpt, dit zegt de ING. Volgend jaar zou er dan ook een einde moeten komen aan de krimp van de Gelderse economie. Voor 2014 zou er dan ook een bescheiden groei van 0,6 procent inzitten voor de Gelderlanders. Rond de steden Arnhem en Nijmegen zou de groei er het beste uitzien van de provincie, hier word namelijk een groei verwacht van 0,7 procent.

Economische groei

Zij worden op de voet gevolgd door Zuidwest Gelderland, deze regio kan een kleine groei van 0,6 procent verwachten over het jaar 2014. De groei is voor een groot deel te danken aan de zorg, deze levert een flinke bijdrage aan de groei. De zorg maakt tegenwoordig dan ook één zevende deel uit van de economie in de steden Arnhem en Nijmegen. Echter zijn ook de exporterende maakindustrie een belangrijk onderdeel van deze groei. Deze sectoren zijn van belang bij versterking van de economische structuur via innovaties in de regio Gelderland.

Arnhem en Nijmegen

Door de extreme groei van de zorg en de grote krimp van de meeste andere sectoren is tussen de periode 2008 tot 2013, het belang van de zorg in de economie van de steden Arnhem en Nijmegen met maar liefst één vijfde gestegen tot bijna één zevende van de economie. Er zit echter ook een keerzijde aan het grote zorgaandeel, de zorg draagt slechts een kleine bijdrage bij aan de export die de economie veel meer oplevert. De economie profiteert op die manier dus minder van exportgroei.