Doe sociaal:
Middelbareschool

Betere opleidingen rond de stad

Als alles voor de verandering een keer goed gaat, krijgen deze week alle Gelderse eindexamenkandidaten te horen of ze geslaagd zijn of niet. Voor Omroep Gelderland reden om op onderzoek uit te gaan. Zo onderzochten zij in de provincie Gelderland hoeveel van de kinderen uit gemeentes in de provincie vorig schooljaar een middelbareschooldiploma haalden. Na die cijfers werd er weer gekeken hoeveel daarvan een VWO diploma hebben afgerond.

Randgemeenten

De conclusie van de Gelderse omroep was duidelijk, in de randgemeenten van Arnhem en Nijmegen is het aandeel van VWO studenten het hoogst. De absolute koploper uit het onderzoek was Rozendaal. Ongeveer de helft van de leerlingen konden vorig jaar hun vwo-diploma vieren. Dit cijfer ie echter niet zeker, omdat het berekende aantal zo klein is (14 geslaagden waarvan 7 op het vwo) dat de betrouwbaarheid niet gegarandeerd kan worden. Het cijfer sluit echter wel aan bij een eerder landelijk onderzoek, waarbij Rozendaal zelfs op landelijk niveau te terug te vinden was met meer dan 90 procent van de middelbare scholieren op het havo of vwo.

Geen achterstand

De andere Gelderse gemeente blijven niet al te ver achter, echter ze doen het vergeleken met het nationale niveau prima. Na de eerste vier Rozendaal, Heumen, Renkum en Ubbergen, volgens al snel de eerste grote plaatsen. Wageningen en Nijmegen doen het gewoon uitstekend met plaats 5 en 6. In deze plaatsen weet nog steeds zo’n 30 procent van de leerlingen een vwo-diploma te bemachtigen. In de regio Rivierenland doen de gemeentes het echter een stuk minder.